Att täcka en tårta med marsipan eller sockerpasta

Det man ska tänka på när man täcker en tårta med marsipan eller sugarpaste är att man inte kavlar för tunt, 3-4 mm är lagom tjocklek. Kavlar man tunnare finns risken att man ser alla ojämnheter under. Det blir massor av veck och det finns inget att sträcka i när man skall släta ut den. Av någon anledning tror många att man skall kavla så tunt som möjligt - men det är inte att rekommendera eftersom slutresultatet inte blir bra. Dessutom går det fortare att tårtan blir fuktig om locket är för tunt.

 

Kavla ut pastan på lite majsstärkelse. Släta ev ut märken med en sk smoother. Lägg över pastan över kaveln som en halv pannkaka och lyft över den på tårtan. Undvik att lyfta den med händerna då det finns risk för att det blir märken av fingrarna. När den ligger på plats börja då att arbeta där vecken bildats, platta inte till där det redan är platt, utan jobba nedåt och utåt. Fortsätt fram och tillbaks runt tårtan tills du har fördelat pastan jämt runt hela tårtan. Använd gärna smoothern och jämna till kanterna och även ovansidan på tårtan. För att skära bort överflödet använd en slät kniv eller pizzahjul.