Kan man lägga marsipan eller sockerpasta direkt på grädde?

Nej. Man bör undvika att lägga marsipan och sugarpaste direkt på grädde. Faktum är att man bör undvika att pastan kommer i kontakt med grädde överhuvudtaget, eftersom sockret i pastan får vasslen i grädden att släppa vilket gör att tårtan blir fuktig betydligt fortare. Det bästa är att man lägger tårtbotten högst upp under pastan. Vill man göra en kupol med grädde kan man göra det under tårtbotten. Sen bör man slå en smörkräm runt om tårtan för att undvika att pastan kommer i kontakt med ev. gräddfyllning. Ofta måste man kanske av tidsskäl göra tårtan dagen innan den skall ätas och för att den skall hålla och inte bli fuktig bör man lägga en smörkräm under marsipanen/sugarpasten.

 

Ytterligare ett tips för att inte tårtan skall fukta upp så snabbt är att inte förvara den i alltför kallt kylskåp. Höj temperaturen till ca 8-10 grader istället för 4 grader. En tårta som är väldigt nedkyld och kommer ut i värmen tar väldigt lätt upp fukten från luften (varm luft binder mer fukt). I detta fall blir den fuktig utifrån, inte inifrån. Augusti månad är den svåraste tårtmånaden då det är mycket fuktigt i luften.