Vad är det för skillnad på marsipan och sugarpaste? 

Det korta svaret är att skillnaden är mandeln. Någon har sagt att sugarpaste, eller sockerpasta som vi säger på svenska är marsipan fast utan mandel. Och det är nog det man kan beskriva det som. Det är en pasta av socker i olika varianter och fett. Den innehåller också gelatin, vilket marsipan inte gör. Funktionen är densamma om man jämför sockerpastan med kavlingsmarsipan. Marsipan man köper ute i handeln är vanligtvis inte kavlingsmarsipan utan bara marsipan, rätt och slätt. Kavlingsmarsipan har den egenskapen att den är betydligt mer elastisk än vanlig marsipan, vilket gör att den inte spricker när man kavlar ut den. Vi får ofta frågan vilken som är lättast att jobba med - sockerpasta eller marsipan. Men om vi jämför sockerpastan med den kavelmarsipan som vi har i butiken så är det ingen skillnad i funktion.

 

Det som avgör ditt beslut vad du skall använda, är dels vad du önskar att det skall smaka. Vill du absolut att det skall smaka marsipan så är ju svaret givet. Är du däremot ute efter något som är mer allergivänligt så är sockerpastan ett bra val eftersom den oftast inte innehåller varken mandel eller nötter, vissa pastor kan dock innehålla spår av mandel. Ballinas pasta är helt mandel och nötfri. När det gäller färgåtergivningen så har sockerpastan en klar fördel. Eftersom den är vit i basen blir färgen bättre om man färgar in den med någon pastafärg. Man kommer alltid att ha kvar gultonerna i marsipan vilket gör att t ex blått inte blir helt blått utan drar något åt det turkosa hållet.