Vad gör jag om tårtan blivit fuktig i kylen?

Våra vanliga hushållskylar är som regel ganska fuktiga men man kan höja temperaturen något till ca 8-10 grader istället för 4 grader så kontrasten inte blir så stor när man tar tårtan ur kylen och ut i värmen. Undvik att förvara frukt och grönsaker tillsammans med tårtan då de avger en del fukt.

 

Om du t ex har gjort din tårta dagen före servering och du tar ut den och den blivit fuktig av kylen kan du ta en hög majsstärkelse i handen och stryka över tårtan, på ovansidan och även runt kanterna. Borsta bort överflödig majsstärkelse med en brödpensel så det blir rent. Så kan man kvickt och lätt torka upp fukt. Detta förutsätter naturligtvis att man inte har dekorerat tårtan. Det bästa är om man måste göra tårtan dagen före, att man dekorerar dagen efter och före dekorering dra över ett lager med majsstärkelse för att hålla ytan på tårtan torr betydligt längre. Det är inte att rekommendera att stryka över majststärkelse på svarta eller mörka tårtor då de kan bli flammiga i ytan.