Varför bör man använda florsocker utan stärkelse när man gör kristyr? 

Stärkelse (maltodextrin) som normalt finns i florsocker ute i handeln slår sönder kristyren och gör den rinning. Kanske har du försökt att spritsa pepparkakor till jul och det blir bara rinningt. Detta beror framförallt på stärkelsen som finns i florsockret. Den finns där för att undvika att florsockret klumpar sig men den har en alltför stor negativ påverkan på kristyren. Med vanligt florsocker blir kristyren alltför lös eller också måste man ha i så mycket florsocker så det nästan inte går att spritsa. Med florsocker utan stärkelse blir konsistensen något helt annat. Du får en fast kristyr som håller ihop men som fortfarande är mjuk att jobba med. Kristyr gjord på vanligt florsocker tar betydligt längre tid att torka till skillnad från kristyr gjord på florsocker utan stärkelse.

 

Använder man Wiltons äggvitepulver kan man använda vanligt florsocker därför att äggvitepulvret innehåller komponenter som binder ihop kristyren, bl a cream of tartar (vinsten). Dock blir de färdiga blommorna och figurerna betydligt mer porösa med Wiltons äggvitepulver och det fungerar inget vidare att lägga dem på tårtan som sedan förvaras i kylskåp. Gör man kristyr med färsk äggvita och florsocker utan stärkelse blir blommorna och övrigt man spritsar betydligt starkare och håller bättre