Varför bör man röra kristyr för hand?

Vi rekommenderar att man rör kristyren för hand för bästa resultat. Det finns många olika skolor hur man gör kristyr och vi tycker inte man kan säga att det ena är rätt och det andra är fel men utifrån vår erfarenhet vill vi dela med oss följande: När man rör kristyren för hand så blir den mer elastisk och följsam och man riskerar inte att röra i för mycket luft. Kristyr mår bäst av att röras långsamt eftersom man då inte riskerar att slå sönder albuminmolekylerna. Men det finns ju en begränsning i hur mycket kristyr man orkar röra för hand. Upp till 3 äggvitor brukar vara ok men blir det fler blir det för de flesta för tungt. Då rekommenderar vi att man istället använder vingen på hushållsmaskinen (det platta rörverktyget) eller om man inte har tillgång till hushållsmaskin kan man använda degkrokarna på elvispen. Kör den på låg hastighet.

 

Det som händer om man vispar kristyr med elvisp eller ballongvisp är att man riskerar att vispa i för mycket luft i kristyren. Dvs man får lätt luftbubblor i kristyren som spricker när man spritsar och förstör det arbete man håller på med och vad värre är - man kan riskera att få i för lite florsocker så den inte blir till räckligt konsistent. Den kan se färdig ut, stabil och fluffig men när man sen börjar spritsa börjar blommorna säcka ihop för att det saknas florsocker. Därför är det viktigt att man inte slutar röra kristyren innan man vet att man fått i rätt mängd florsocker. Om man dessutom har kört den för fort så blir elasticiteten inte den samma som när man rör den långsamt. Så slutsatsen är att har du möjlighet och ork så rör kristyren för hand i annat fall använd antingen vingen eller degkrokarna (vi tycker vingen fungerar bäst) på låg hastighet.