Butiken

Kristyr

Du behöver:

 • 1 äggvita 
 • ca 300 gr florsocker utan stärkelse
 • 1 tsk pressad citronsaft 1.  Låt äggvitan stå framme i rumstemperatur några timmar eller över natten. På så sätt frigörs albuminet som är ett proteinämne som hjälper till att få en bra konsistens på kristyren, bla. blir den mer elastisk.
 2. Använd florsocker utan stärkelse för bästa resultat. ”Vanligt” florsocker innehåller maltodextrin, ett stärkelseämne som man har i florsocker för att det inte skall klumpa sig. Men stärkelsen slår sönder kristyren och den blir rinning. Vem har inte försökt spritsa pepparkakor till jul och varit förtvivlad över att det bara rinner? Detta beror på stärkelsen i florsockret. I annat fall får man ha så mycket florsocker så det nästan inte går att spritsa. Det bästa är alltså att använda rent florsocker utan stärkelse.
 3. ”Lossa” äggvitan, dvs rör den en kort stund, ca 15 sekunder till ett lätt skum. Sikta i florsockret lite i taget. Tillsätt citronsaften. Fyll på florsocker till lämplig konsistens. Kristyren skall ej vara blötglansig utan snarare matt i ytan och konsistensen lite som mjukglass. Topparna skall stå kvar när den är färdigrörd. Vi förordar att man rör kristyren för hand, om möjligt, för bästa resultat. Vid många äggvitor kan man använda degkrokarna på elvispen eller vingen på hushållsmaskinen eftersom det blir alltför tungt att röra för hand.
 4. Konsistensen på kristyren beror på vad du skall göra. Byggda blommor kräver en kraftig kristyr med mycket socker för att de inte skall falla ihop. Skall du spritsa med små munstycken är en lösare kristyr att rekommendera.
 5. Är kristyren för hård? Lös upp med lite citronsaft. Är kristyren för lös? Tillsätt mer florsocker och fortsätt att röra.
 6. När du gjort färdigt kristyren, täck med en fuktig handduk eller sätt på lock på burken. Kristyren torkar mycket fort och det bildas lätt småbitar som ställer till problem sen när du skall spritsa. Kristyren kan förvaras upp till en vecka i kylskåp. Den måste dock röras om när du skall använda den igen.RESULTATET AV SPRITSNINGEN BEROR PÅ FÖLJANDE FAKTORER:

 • Kristyrens konsistens
 • Tyllens utformning
 • Tryckkontrol – hur mycket du trycker och när.
 • Handens rörelse

 Blir inte resultatet det du önskar – förändra någon av ovanstående faktorer