Hur färgar man in sugarpaste/marsipan och övriga pastor?

Om man skall färga in marsipan, sugarpaste eller liknande pasta massivt är det bäst och mest ekonomiskt att använda sk pastafärg eller geléfärg. Börja alltid att färga in en liten klump om du skall färga in en större mängd som t ex 1/2 kg eller mer. Börja med en golfbolls-stor klump och färga in den jämnt med färgpigmentet. Lägg sedan succesivt till mer ofärgad pasta tills allt är infärgat. Genom att först få ut pigmentet i en liten klump är det lättare att få en jämn infärgning och man slipper ifrån att det blir strimmor i pastan. Det beror på att det är lättare att knåda en liten klump. Det kräver betydligt mer handkraft att knåda 1/2 kg än en liten klump.

 

Man kan också lägga in pastan några sekunder i mikron innan man börjar knåda. OBS! Endast några sekunder, max 10 s. Den skall inte bli varm bara lite mjukare. På så sätt är det lättare att knåda in färgen i pastan. Genom att börja färga en liten klump riskerar man heller inte att färga för mycket. Orange är t ex en sån färg som det lätt kan bli för mycket av. Har man då först färgat in lite grann så kan man ta lite från den färgade klumpen till den ofärgade pastan tills man hittat rätt nyans.

 

Tänk på att färgen djupnar när pastan får vila några timmar. Om man inte tycker att det blivit tillräckligt färgat börjar man från början och fyller på färg i en liten klump och sedan fyller på med mer pasta.