Hur gör jag för att färga rött och svart? 

Rött och svart är svåra färger att få bra. Det har tydligen att göra med färgmolekylernas sammansättning. Det krävs mycket färg för att få till det bra och det påverkar i sin tur konsistensen på t ex marsipanen eller sugarpasten. Bäst är naturligtvis att använda en högkoncentrerad färg. Men man kan också låta pastan ”mogna” några timmar eller över natten. Då tar den till sig färgen bättre. Så även om den inte blir svart med en gång så låt den vila några timmar så blir det bättre. Marsipan tar som regel till sig färgen bättre än sugarpaste, troligtvis beroende på att den oftast är fetare. Dock bör man undvika att färga in vitfärgad marsipan i rött eller svart eftersom den vita färgen motverkar infärgningen. Då blir det verkligen bara rosa eller grått.

 

Om konsistensen påverkas kan man torka upp  pastan med majsstärkelse (maizena). Någon har invänt att då blir just den svarta pastan vit i  ytan, då kan man istället använda florsocker som går in i pastan bättre.  Den har dock inte riktigt samma upptorkande effekt som majsstärkelse.  Om du färgar kristyr så måste du använda florsocker för att torka upp  kristyren om den tappar i konsistens. Annvänd INTE majsstärkelse – då  förstör du kristyren. Tänk på att kristyr mörknar när den torkar.

 

I det fall man vill färga riktigt svart eller rött brukar vi föreslå att man börjar med t ex infärgad pasta, röd eller svart som grund sen blandar man ut den med sugarpaste/marsipan och tillsätter  mer färg. Brukar vara lättare att få till en bra färg så. Man kan också  fortsätta att färga in med svart resp. röd pulverfärg för att forsätta  färga utan att det påverkar konsistensen negativ.

 

För att få en bra julröd färg kan man använda pastafärg poinsettia och sedan fördjupa färgen med pulverfärg fuchsia.  Man tillför då lite blåtoner med hjälp av fuchsian som gör att den blir djupare i färgen. Återigen – låt pastan vila en stund så fördjupas färgen.