Hur gör man kristyr?            

När det gäller kristyr så finns det olika skolor hur denna skall göras. Tycker inte man kan säga att det ena är rätt och det andra är fel utan det handlar oftast om vad man har vant sig vid från början. Vi är formade i den argentinska sockerskolan vilket gör att vi föredrar att göra kristyren för hand, på riktig äggvita och med florsocker utan stärkelse.

 

Att röra kristyr för hand går till en viss gräns. Mer än 3 ägg blir  väldigt tungt och man måste nästa vara "Starke Adolf" för att klara  det. Skall man göra större mängd kan man använda hushållsmaskinen med  den platta vingen, undvik att vispa med ballongvispen. Och kör den  långsamt på låg hastighet. En välrörd kristyr som är gjord för hand får  en speciell lyster och elasticitet och man undviker att få i för mycket  luft.

 

Har man ingen hushållsmaksin brukar vi föreslå att man använder  elvispen med degkrokarna för att inte riskera att man vispar i för  mycket luft. Och varför inte för mycket luft? Dels bildas det lätt  luftbubblor som ploppar ut och förstör det du spritsar. Men sen är det  viktigt att man får i tillräckligt med florsocker så att inte blommorna  säckar ihop. Detta är speciellt viktigt när man gör byggda blommor som t  ex rosor, liljor, petunior osv. Vispar man kristyren för fort lurar man  sig lätt och tror att den är klar för tidigt men det saknas socker,  vilket visar sig efter en stund när man spritsat och blommorna säckar  ihop.

 

Varför göra kristyr med florsocker utan stärkelse?  Vanligt florsocker innehåller  maltodrextin, ett stärkelseämne, som finns där för att undvika att  florsockret klumpar sig. Men det har den effekten på kristyren att den  slår sönder den. Och alla som har försökt spritsa pepparkakor till jul  har förmodligen gjort erfarenheten av kristyr som blir alldeles rinning  eller också får man ha i så mycket florsocker så det nästan inte går att  spritsa ur kristyren ur spritsen. Med florsocker utan stärkelse blir  resultatet helt annat. För det första behövs inte så mycket florsocker  utan man får en fast konsistens på kristyren utan att den blir hård.  Ditt kristyrarbete torkar mycket snabbare och blir också mycket  starkare.

 

Kan man inte använda Wiltons äggvitepulver och vanligt florsocker?  Jovisst, kan man det. Och det är många som gör men äggvitepulvret  innehåller en del komponenter som binder samman kristyren som i viss mån  motverkar effekten av stärkelsen. Det finns dock en skillnad på  kristyrblommor gjorda med Wiltons äggvitepulver och blommor gjorda på vanlig äggvita  och florsocker utan stärkelse. Blommor gjorda med Wiltons äggvitepulver blir  mycket porösare och tenderar att lösas upp av fukten om man dekorerar en  tårta och sätter in den i kylen under längre tid. Blommor gjorda med  riktig äggvita och florsocker utan stärkelse blir mycket hårdare och tål  utan problem att läggas på tårtan i förväg i kyl under många många  timmar.

 

Som sagt, det handlar mycket om vad man från början har vant sig vid och vilket resultat man vill uppnå.

 

Här följer ett kristyr recept på den kristyr vi brukar göra:

 

1 äggvita
ca 300 gr florsocker utan stärkelse
1 tsk pressad citronsaft

 

1.  Låt äggvitan stå framme i rumstemperatur några timmar eller över  natten. På så sätt frigörs albuminet som är ett proteinämne som hjälper  till att få en bra konsistens på kristyren, bl a blir den mer elastisk.

 

2.  "Lossa" äggvitan, dvs rör den en kort stund, ca 15 sekunder till ett  lätt skum. Sikta i florsockret lite i taget. Tillsätt citronsaften. Fyll  på florsocker till lämplig konsistens. Kristyren skall ej vara  blötglansig utan snarare matt i ytan och konsistensen lite som  mjukglass. Topparna skall stå kvar när den är färdigrörd. Vi förordar  att man rör kristyren för hand, om möjligt, för bästa resultat. Vid  många äggvitor kan man använda degkrokarna på elvispen eller vingen på  hushållsmaskinen eftersom det blir alltför tungt att röra för hand.
Rör på låg hastighet.

 

3.  Konsistensen på kristyren beror på vad du skall göra. Byggda blommor  kräver en kraftig kristyr med mycket socker för att de inte skall falla  ihop. Skall du spritsa med små munstycken är en lösare kristyr att  rekommendera.

 

4. Får du en alltför hård kristyr? Lös upp med lite citronsaft. Känns din kristyr för lös? Tillsätt mer florsocker och fortsätt att röra.

 

5.  När du gjort färdigt kristyren, täck med en fuktig handduk eller sätt  på lock på burken. Kristyren torkar mycket fort och det bildas lätt  småbitar som ställer till problem sen när du skall spritsa. Kristyren  kan förvaras upp till en vecka i kylskåp. Den måste dock röras om när du  skall använda den igen.


 

Köp Florsocker utan stärkelse här: