SVENSK ORDLISTA

Här har vi samlat ord och termer som är vanligt förekommande inom sockerkonsten och bakning.

 

 

A    

Agar agar

  En vegetabilisk konsistensgivare som används istället för gelatin.

Airbrushfärger

  Flytande färg som används i sk airbrushmaskin för att blåsa på färg på tårta eller sockerarbeten.

Albumin

 

Ett proteinämne som finns i äggvita och gör kristyren elastisk.

Anslag

 

Ett lager tårtbotten.

B    

Blomrondeller

  Verktyg som används för att spritsa blommor. Består av en rund platta med en pinne under.
C    

CMC

  Carboxy Metyl Cellulosa som är ett artificellt gummiämne som används vid t ex sugarpastetillverkning.

Cold Porcelain

 

Kallt porslin - en icke ätbar pasta som är tillverkas av bl a majsstärkelse och trälim. Används till modellering och sugarflowertillverkning.

Cupcake

  Dekorerad muffins.
D    

Dekormassa

  Ett annat namn för sockerpasta/sugarpaste.
F    

Florsocker utan stärkelse

  Används till kristyr för att undvika att kristyren slås sönder och blir rinning, vilket inträffar om man gör kristyr med vanligt florsocker som innehåller stärkelse.

Flowerpaste

  En variant på sockerpasta som innehåller mycket gummiämne, t ex gummi arabicum eller liknande för att göra den ordentligt elastisk för att kunna kavlas tunt till sugarflowers.

Fluff

  Fyllning oftast baserad på vispgrädde smaksatt med godis, t ex Ahlgrens bilar, Dumlekolor osv. Kan ibland även innehålla äggvita eller creme cheese.

Flytande kristyr

  I England även kallat Run Out och i USA - Color Flow. Det är kristyr där man blandat i lite vatten eller citronsaft för att få en lösare konsistens som man sedan använder och fyller i olika mönster.

Foderblad

  Det gröna bladet som sitter direkt under blomman. På engelska kallas det calyx.

Fondant

  Används för lite olika begrepp. Det vanligaste och kanske mest riktiga är den lösa massa man använder som t ex fyllning i praliner. Men uttrycket används också istället för sugarpaste som man täcker tårtor med. På engelska finns uttrycket "rolled fondant", vilket är just sugarpaste för överdrag till tårtor.

FP

  Förkortning för flowerpaste.

G

   

Ganache

  Blandning av choklad och grädde som kan användas antingen som fyllning eller överdrag på tårtor. Kan också smaksättas med t ex likör, kaffe eller annan smakessens.

Gelatin

  Konsistensgivare som oftast är animalisk. Används i bl a tårtfyllningar och ibland vid tillverkning av sugarpaste och liknande sockerpastor.

Glasyr

  En blandning av florsocker och vatten för överdrag av tårtor och bakverk. Uttrycket används ibland felaktigt istället för kristyr, som är en blandning av äggvita och florsocker.

Glykos

  I baksammanhang är det en tjockflytande, genomskinlig produkt som används för sötning av olika bakverk och godis. Som ingrediens i sockerpasta tillför den elasticitet till pastan.

Glycerin

  Glycerin som produceras i Sverige är oftast inte en ätbar produkt utan istället är det glycerolen som är ätbar. Kontrollera först med säljaren om den är ätbar innan du använder den. Glycerin tillverkad i t ex England eller USA är oftast ätbar och används som ingrediens i olika bakverk, godis och framförallt sockerpasta. Den ger fuktighet åt pastan.

Glycerol

  Se förklaringen till Glycerin ovan.

Gummi arabicum

  Är ett naturligt gummiämne som används vid bl a godistillverkning och tillverkning av olika sockerpastor, framförallt flowerpaste.

Gummi traganth

  Är ett naturligt och mycket starkt gummiämne som används i första hand för tillverkning av t ex flowerpaste.

I

   

Isopropyl alkohol

  Kemisk alkohol som finns på apotek som inte är ätbart i sig själv. Men den används som sk processhjälpmedel i t ex olika ätbara lacker som innehåller t ex shellack. Den finns där för att shellacken inte skall stelna, men dunstar sedan bort och kvar finns endast glansämnet t ex shellack. Man kan också använda det för målning på tårta. När det väl kommer i kontakt med luften dunstar det bort och är sedan ofarligt. Man bör ha god ventilation när man jobbar med det eftersom det inte är nyttigt att inandas. Finns att köpa på apotek.
K    

Kavlingsmarsipan

  Speciell, elastisk marsipan som lämpar sig för att kavla ut överdrag till tårtor till skillnad från vanlig marsipan som finns ute i handeln som inte fungerar lika bra att kavla.

Kondenserad mjölk

  Mjölk där närmare 75% av vatteninnehållet tagits bort. Säljs oftast i konservburk och är i de flesta fall också sötad. Används som ingrediens till desserter eller tårtfyllning. Ibland blandar man ihop begreppen och kallar den för konserverad mjölk, kanske för att den oftast säljs på konservburk men det är alltså kondenserad mjölk.

Koppling

  Mellandel som används mellan tyll och spritspåse för att spritspåsen skall hålla tätt ordentligt och för att man lätt skall kunna byta tyll utan att behöva spruta ut allt man har i sin spritspåse.

Kristyr

  En blandning av florsocker, äggvita och citron (ibland även ättika).

Kronblad

  Själva blombladen på en blomma.

M

   

Macaroons

  Ett marängliknande bakverk där huvudingredienser oftast är äggvita, socker och mandelmjöl. De görs ofta som platta, runda medaljonger och läggs ihop två och två med fyllning emellan.

Marsipantång

  Ett verktyg, oftast i metall som används för att klämma eller trycka mönster i marsipan eller sugarpaste.

Metallicfärg

  Ätbar färg som ger lyster till ditt sockerarbete eller pärlemoreffekt på t ex en ros.

Minikavel

  Mycket liten och tunn kavel som används vid sugarflowertillverkning.

MMF

  Förkortning för Marsh Mallow Fondant. Används som sugarpaste för överdrag till tårtor.

MMP

  Förkortning för Mexican Modelling Paste. Används oftast som modelleringspasta.

Modelleringschoklad

  Choklad som getts egenskaper så den fungerar att modellera med, t ex för att göra chokladrosor.

Modelleringsmarsipan

  En marsipan med högt mandelinnehåll som fungerar bra till modellering till skillnad från t ex kavelmarsipan som är alltför elastisk för att modellera figurer med.

Modelleringspasta

  En variant på sockerpasta men med andra egenskaper som gör den lämplig att modellera figurer, blommor och andra dekorationer med. Den torkar och får yta men fortsätter vara mjuk inuti under lång tid.

Mousse

  Smaksatt gräddfyllning som innehåller gelatin vilket gör den fast och bra som fyllning i tårta.

Mönsterkavlar

  En kavel med mönster. Kavla först ut med vanlig kavel, något tjockare än du normalt brukar göra. Rulla sedan över mönsterkaveln med jämnt tryck för att mönstra marsipanen eller sugarpasten.

Mönstermatta

  Det är egentligen samma idé som mönsterkavel men är istället en matta som man antingen lägger över utkavlad marsipan/sugarpaste och kavlar ovanpå. Eller så lägger man den under och rullar ut marsipanen ovanpå mattan. Rulla över en vanlig kavel med jämt tryck för att göra mönster.

Mönsterrullar

  Är en variant på mönsterkavel men är oftast mindre för att mönstra mindre ytor.

N

   

Non temp choklad

  Fungerar på samma sätt som blockchoklad. Behövs ej tempereras utan kan smältas direkt och ändå få en glansig yta.
P    

Pastafärg

  Vattenbaserad geléfärg ämnad att i första hand användas för massiv infärgning av t ex marsipan och sugarpaste.

Pastillage

  En variant på sockerpasta som torkar mycket snabbt och blir också mycket stark i syfte att klara bl a byggnationer, t ex slott. Ibland kallar man felaktigt vanlig sugarpaste för pastillage. Men pastillagen torkar och blir stenhård, vilket inte sugarpaste blir på samma sätt.

Piping gel

  Kallas också för pyntgelé och är en tjockflytande sockerprodukt som används för dekoration på tårtor. I storpack säljs den oftast genomskinlig och man kan med fördel färga den med flytande- eller pastafärg.  Man kan då värma upp gelén lite för att lättare blanda färgen. Lämpar sig också för att göra t ex vatten.

Pollenpulver

  En ätbar produkt som ofta finns i olika färger och som används för att göra sugarflowers mer naturtrogna.

Präglingsformar

  Oftast hårda forma som präglar mönster i sockerpasta eller marsipan.

Pulver färg

  Torr färg i pulverfärg som kan användas att måla med torr pensel på sugarflowers och blommor i marsipan för att ge en mer naturlig look. Kan också blandas med ofärgad alkohol, matolja eller vatten för att måla direkt på tårta.

Pynt gelé

  Se förklaring ovan för Piping gel.

S

   

Shellack

  Är ett hartsämne som är ätbart och finns som ingredienser i t ex vissa ätbara lacker.

Skrapkort

  Är ett verktyg som man använder för att göra mönster runt tårtan i t ex grädde.

Sockerpasta

  Pasta av socker. :)  Nån har kallat det för marsipan utan mandel. Huvudingrediens är socker men innehåller också fett och nån form av gummiämne och inte sällan också glykos. Används som överdrag av tårtor. Det finns flera olika varianter på sockerpasta men grundidén är från början att täcka tårtan.

SP

  Förkortning av Sugar Paste eller Socker Pasta.

Sugarcraft gun

  Ett verktyg som används för att framställa olika mönster i sockerpasta. Man behöver ofta tillsätta lite fett till pastan så att man lättare kan trycka ut den.

Sugar dough

  Rakt översatt så skulle det vara sockerdeg. Men den vanligaste betydelsen är  modelleringspasta, vilket den också används som.

Sugarflowers

  Naturtrogna blommor gjorda i socker och uppbundna på ståltråd.

Sugarpaste

  Rakt över satt - sockerpasta. Se förklaring ovan för sockerpasta.
T
   

Temperera

  När man värmer upp och svalnar av choklad till olika temperaturer för att smälta kakaokristallerna. Detta gör man med riktig choklad för att den bl a skall få en glansig yta.

Tyll

  Spritsmunstycke som används till spritspåse.

Tylose

  Ett gummiämne i pulverform som kan tillsättas direkt i sugarpaste för att göra den mer elastisk för att snabbt få fram en stabil pasta som kan användas för modellering.

U

   

Utstickare

  Verktyg för att sticka ut olika mönster i t ex sugarpaste, typ pepparkaksmått.

V

   

Veiner

  Bladnervsmarkör. Används för att göra bladnervsmönster i t ex blad vid sugarflowertillverkning.

Vinsten

  På engelska även kallat cream of tartar som man bl a kan ha i kristyr för att få den fastare i fuktigt klimat. I vissa fall används det för att hjälpa till jäsprocessen vid bakning.
Ä    

Äggvitepulver

  Ibland även kallat marängpulver. Innehåller framförallt proteinämnet albumin som används för att göra kristyr eller maräng.

 

   

Det finns inga produkter som matchar urvalet