Vad är skillnaden på sugarpaste, flowerpaste, pastillage och modelleringspasta? 

De finns i olika varianter på sockerpastor - vanlig sugarpaste för att täcka tårtor, flowerpaste, pastillage och modelleringspasta. De har lite olika egenskaper och allt handlar om vad man faktiskt skall göra - vilken pasta man väljer.

 

Sugarpaste - finns i en uppsjö av olika märken. De vi har på Tårtdecor är dels Tårtdecors egen sockerpastaFunCakes sockerpastorSquires Kitchens sockerpastor och även Ballinas pastor. Den senare finns i två smaker, vanilj och vit choklad. Övriga pastor har en mild vanilj smak. FunCakes har även en pasta med Marshmallowsmak som är mycket uppskattad. Det finns även några smaksatta pastor från FunCakes, banan, hallon, jordgubb, päron, citroncappuccino och karamell. Numera finns det mindre paket med färdigfärgad sockerpasta. Färgnyanserna varierar beroende på märke.

Sockerpasta är i första hand till för att klä tårtor. Men man kan också använda dem till kantdekorationer om man får lite över när man klätt tårtan. Små figurer och enkla blommor fungerar bra att göra i vanlilg sockerpasta. Man kan då torka upp pastan något med lite majsstärkelse. Har man inte tillgång till modelleringspasta för att göra figurer kan man blanda i lite CMC för att göra pastan lite starkare. Då fungerar den även att modellera med.

 

Flowerpaste - är en mycket elastisk pasta som går att kavla mycket tunt och den torkar snabbt. Den är i första hand tänkt att användas till sk sugarflowers, sockerblommor, som man binder upp på ståltråd men kan även användas för draperingar och tygimitationer. Det är också den pasta som vi kallar för "räddningspastan" till alla  andra pastor. Om pastillagen känns smulig kan man blanda i lite  flowerpaste för att få den mer elastisk. Om man vill torka upp  sugarpasten och ge den mer elasticitet kan man blanda i lite  flowerpaste. Flowerpaste kan man också använda när man skall gör  "finlir" modellering.

 

Pastillage - är en pasta som torkar mycket snabbt. Den är stark när den  torkat och lämpar sig i första hand till byggnationer, t ex slott eller  liknande. När man tar den ur paketet behöver man knåda igång den för att  få bort smuligheten i pastan. Är vädret väldigt torrt så detta påverkar  pastan kan man tillsätta lite flowerpaste för att få den mer elastisk. Man behöver arbeta snabbt eftersom ytan torkar fort. Får man pastillage  över går det inte att spara eftersom den torkar så fort. Då är det  bättre att man kavlar ut plaketter av den överblivna pastan.  Dessa  plaketter kan man sedan använda till blommor eller figurer som ska läggas på tårtan. Man kan inte modellera med pastillage och den lämpar  sig inte för blommor.

 

Modelleringspasta - är en mycket bra pasta om man skall t ex modellera massiva figurer eller göra rosor och andra blommor och lägga direkt på tårtan utan att de skall bindas upp på ståltråd. Fördelen med Ballinas modelleringspasta är att den torkar och får yta utan att den blir hård inuti. Dessutom är Ballinas modelleringspasta god att äta. Den har smak av tutti-frutti. Man kan med fördel göra figurer, rosor och andra blommor nån vecka innan de skall användas eftersom de håller så bra när de är gjorda i modelleringspasta.